– Ioana Hincu
Aslak de Silva este un manager executiv si speaker de top din Finlanda, specializat in dezvoltarea de leadership, vanzari si marketing. Anual, Aslak sustine 30-40 de conferinte in zona de Leadership, majoritatea in Finlanda, dar si in Suedia, Estonia si alte tari din Europa, si in S.U.A. Aslak conduce echipa care organizeaza cel mai mare eveniment european in leadership – marimea audientei variaza de la 50 pana la 8.000 de persoane (8.000 la evenimentele Nordic Business Forum) -, eveniment la care sunt invitati lideri globali precum Barack Obama, Arnold Schwarzenegger, Randi Zuckerberg si multi altii.
In cadrul Online Leadership Forum, eveniment organizat de Sfera Business, Aslak de Silva ne-a vorbit despre doua elemente importante in leadership: despre incredere si despre continut.
Despre incredere:
„Membrii echipei trebuie sa aiba incredere in tine ca lider. In unele tari, culturi si organizatii, increderea se datoreaza faptului ca esti numit pentru a fi o persoana care conduce. In alte tari, culturi si organizatii, increderea vine din faptul ca esti persoana pe care oamenii o simt ca fiind de demna de incredere. Fara incredere, echipa nu te va urma si nu va vedea imaginea de ansamblu cu tine, dar daca au incredere, toate acestea se vor intampla. […] Tind sa vorbesc mult, atunci cand merg in diferite locuri, despre „empowerment”, despre a le oferi oamenilor posibilitatea de a lua decizii – acest lucru este foarte intalnit in Europa de Nord. Oamenii au incredere si vor sa impartaseasca gandurile lor. […] In unele culturi si companii (ex: Asia, Rusia, dar si S.U.A.), daca te uiti la ierarhia companiei, CEO-ul are autoritate deplina, iar oamenii il urmeaza, au incredere ca are toate informatiile necesare, in timp ce in Europa de Nord, lucrurile se desfasoara intr-o maniera in care sunt nevoit sa fiu deschis fata de oameni si sa impartasesc deciziile pe care le iau. Trebuie sa fiu capabil sa preiau ideile si gandurile lor. Asadar, vorbesc adesea despre „empowerment”, cand le dai posibilitatea celorlalti de a contribui – dar totul se rezuma la incredere. Nu depinde de stilul de conducere, fie ca este autoritar si lider-ul are putere deplina de a lua decizii, iar oamenii au incredere ca ia deciziile corecte, sau daca te uiti la zona de „empowerment” unde nu ne concentram pe ierarhie, ci pe obtinerea celor mai bune idei. In fond, totul se rezuma la incredere. Echipa are nevoie sa simta ca este investita cu incredere. Nu este vorba despre stil cand vine vorba despre echipa, iar acest lucru este crucial – cand echipa ta are incredere in tine, astfel incat tu sa ii poti conduce, ceea ce duce la succes. Pe de alta parte, cateodata, liderii nu stiu ce trebuie facut, cu adevarat, dar continua sa conduca pentru ca, atata timp cat echipa are incredere in tine, rezultatul insusi devine cu adevarat bun.”
Despre continut:
„De ce este necesar sa intelegi ce este un continut bun si cum sa il utilizezi – aceste lucruri sunt, de asemenea, importante in leadership. Exista diferite tipuri de continut – cand vorbesc cu voi pe camera, la microfon, acesta este un tip de continut pe care vi-l ofer. Am fost pe scene mari unde aveam audienta de mii de oameni care ascultau ce le spuneam – acesta este un alt tip de continut. Cateodata, continutul este 1-1, cand vorbesc cu membrii echipei. Cateodata, continutul este doar pentru companie. Cateodata, continutul este in scris, astfel incat ma puteti urmari pe mine sau pe oricine altcineva pe LinkedIn sau Tweeter.”
„De ce este continutul un <organism> esential pentru succes in leadership? De multe ori, oamenii cauta un lider care intelege acest lucru. Daca vorbim despre membrii echipei, ei vor sa se simta mandri ca liderii lor fac ceva, sa inteleaga directia in care merg. De multe ori vorbim despre pozitiile de leadership si de ce ai nevoie de continut pentru a conduce cu succes. […] In multe tari, inginerii ocupa pozitii inalte, deoarece au cunostinte si o intelegere deplina a produsului despre care vorbesc. Sunt antreprenori care au fondat compania, sunt experti intr-un anumit domeniu, iar asta face ca oamenii sa aiba incredere in companie, pentru ca inteleg ca acesti oameni stiu ce fac. Cu cat sunt mai buni in ceea ce priveste continutul, fie ca este scris sau vorbit, oamenii ii urmaresc din ce in ce mai mult. […] Daca te uiti la liderii din America, acestia sunt foarte buni la oratorie. In aceste situatii, cel mai bun lider este cel care este cel mai bun pe scena. Multe companii pun accent pe acest lucru si isi instruiesc liderii pentru a deveni oratori mai buni. Daca nu aveti niciun fel de training pe public speaking, va rog faceti acest lucru! Dar, de asemenea, la fel de importante sunt si abilitatile de scriere – cat de mult poti construi o poveste atunci cand scrii. Avem aceste instrumente excelente pe retelele sociale unde tu, ca lider, poti fi prezent, sa arati oamenilor ceea ce gandesti si, in felul acesta, oamenii sa se poata identifica in ceea ce transmiti. Acest lucru consolideaza, de asemenea, increderea in echipa ta.”
[…]
„Ce fac eu – particip la multe sesiuni de coaching pentru public speaking, dar si scriu foarte mult. Folosesc instrumentele de care am nevoie pentru clientii pe care ii reprezint, astfel incat atunci cand ii reprezint, ii si conduc intern. […] Trebuie sa fii multitalentat in diferite moduri de a produce continut. Un exemplu bun este atunci cand vine o persoana noua in companie si intreaba care a fost cel mai bun moment al nostru in NBF – le spun o poveste despre un eveniment la care audienta a fost de 7.500 de persoane, presedintele Barack Obama a urcat pe scena si puteai sa vezi oamenii care s-au ridicat in picioare, au inceput sa aclame si sa aplaude. Cand te uitai la membrii echipei, puteai sa vezi cum le dau lacrimile, erau atat de mandri in acel moment. Cand le explic oamenilor ce am simtit atunci, ei la randul lor simt intr-o oarecare masura acea traire, aproape ca traiesc momentul. Aceasta este, de asemenea, o parte a continutului unui bun lider. Este vorba despre cat de bine poti spune o poveste astfel incat oamenii sa se poate identifica in ea, cum poti spune o poveste de succes a companiei tale si ce ai facut astfel incat oamenii sa se identifice in ea si sa isi doreasca sa te urmareasca, pentru ca vor sa traiasca urmatoarea experienta similara cu tine.”
„<Pontul> meu in ceea ce priveste subiectul leadership este, bineinteles, increderea, despre care si ceilalti speakeri din cadrul Online Leadership Forum ne-au vorbit mai devreme. Dar urmatorul pas pentru a avea succes este sa devii cu adevarat bun in ceea ce priveste continutul, cum transmiti un mesaj. Te poti pregati pentru a deveni un bun orator/scriitor. Mergeti in acele locuri in care puteti vorbi cu alte persoane, sa le explicati ceea ce faceti. Pe masura ce devii mai bun la asta, oamenii incep sa te asculte din ce in ce mai mult. Bineinteles, ajuta si la captarea atentiei membrilor echipei tale. Urmatorul pas este sa scrii bine. Cand postez ceva, mai ales in perioada aceasta, cand spre exemplu am anuntat echipa ca voi participa la un eveniment online in Romania, acestia se simt mandri. Acesta este un lucru bun si pentru mine, pentru ca o mai buna incredere a echipei ma ajuta sa ii conduc mai bine.”
Intrebare: „Ai mentionat abilitatea de a povesti ca fiind o caracteristica pe care un lider bun trebuie sa se bazeze. Ne poti spune cum putem construi astfel de abilitate?”
Raspuns: „Trebuie sa poti construi o imagine pe care oamenii sa isi doreasca sa o asculte. Invata cum sa iti folosesti vocea si exprima-te intr-un mod care sa determine oamenii sa isi doreasca sa te asculte. O poveste buna este aceea care te face sa vrei mereu sa stii ce se va intampla in continuare. O poveste buna este atunci cand oamenii regreta ca nu au fost acolo, insa se bucura sa o auda.”
Din cele impartasite de Aslak de Silva in cadrul Online Leadership Forum, am invatat ca cele top 3 abilitati de care un lider are nevoie acum si peste 5 ani sunt:
- Abilitatea de a avea incredere – pentru viziune, intre lider si echipa sa;
- Abilitatea de a fi agil si adaptabil – lucrurile se schimba rapid, iar liderul are nevoie sa invete rapid;
- Abilitatea de a comunica, in mod deosebit in jurul continutului (story telling) – competentele de vorbire si de scriere sunt cruciale. Competentele de scriere variaza de la postari importante pe retelele sociale la mesaje 1-1 pentru membrii echipei.
Aslak stie cu siguranta cum sa capteze atentia publicului. Ne-a facut sa simtim si noi, la randul nostru, emotia de a avea ca invitat un lider global de la care avem atat de multe lucruri de invatat. Este o onoare sa il avem pe Aslak de Silva ca trainer asociat in echipa Sfera Business si ii multumim pentru participarea lui la Online Leadership Forum, eveniment prilejuit de lansarea Online Leadership Academy – un program Sfera Business care aduce concepte utile si practice, pentru ca participantii sa afle si sa isi dezvolte abilitati esentiale de leadership. Pentru mai multe detalii, accesati linkul urmator: