Primul si cel mai important lucru invatat de mine este ca, de fapt, nu stiu nimic si tot ce cred ca este facut la intamplare, este de fapt intentionat.
Pentru a intelege mai bine de ce spun aceste lucruri, o sa vorbim despre doua training-uri care pe mine m-au impresionat si de unde am plecat cu raspunsuri, solutii, si multe lectii.
Am participat la un training de Comunicare cu Sens, tinut de Cristian Toaxen, acesta a fost training-ul care m-a pus pe ganduri. Noi, ca oameni, avem impresia ca este foarte usor sa comunicam, doar stim sa vorbim, totusi daca este atat de usor, de ce nu suntem intelesi?
Training-ul acesta m-a facut sa inteleg ca nu este vorba despre ce spui, ci despre cum o spui. O informatie poate fi inteleasa gresit din cauza exprimarii, nu este vina interlocutorului ca nu a inteles corect ce am vrut noi sa spunem, este vina noastra ca nu am stiut sa oferim informatia corect. Pare common sense, dar nu este atat de simplu, oamenii sunt diferiti, au experiente diferite, asa ca informatia pe care vrem sa o transmitem trebuie sa fie mulata pe intelesul interlocutorului. Trebuie sa ne asiguram ca interlocutorul intelege, dar pentru a face asta, trebuie sa cunoastem comportamentul lui.
De multe ori, provocarile de la locul de munca apar din cauza comunicarii ineficiente si acest curs chiar te invata cum sa eviti aceste situatii. Te invata sa te exprimi clar, sa fii inteles cu usurinta si sa eviti confuziile si tensiunile inutile.
Pe langa toate aceste tehnici, am inteles cat de important este sa ne cunoastem atuurile si cum sa le scoatem in evidenta, sa ne “vindem” , aceste tehnici sunt esentiale in interactiunile profesionale. Au fost la exercitii practice unde am invatat cum sa ne prezentam, cum sa discutam la o intalnire cu un potential client, cum sa ii comunicam sefului ca vrem o marire de salariu. Toti am trecut prin asta, dar cati dintre noi am comunicat intr-un mod corect lucrul acesta? Stiind sa comunicam vom reusi sa construim o incredere solida cu colegii nostri, clientii, managerii, vom putea sa cerem ajutorul, sa punem intrebari, sa invatam. Comunicarea la locul de munca este necesara pentru a mentine un mediu sanatos, dar si profesionist.
Am inteles cat de important este limbajul corpului, tonul vocii si structura mesajului pentru modul in care altii percep mesajul. Pe scurt, am plecat de la acest training cu o intelegere mai profunda nu doar a comunicarii eficiente, ci si a modului in care pot sa imi valorific punctele forte pentru a construi relatii profesionale mai puternice si mai autentice.
Alt training care m-a impresionat a fost Train The Trainer, sustinut de Catalin Stancu. Tot ce invatasem despre comunicare la training-ul de Comunicare cu Sens, aici a inceput sa aiba si mai mult sens. Stiti cum mereu se spune ca cel mai greu job este cel unde lucrezi cu oamenii? Ca trainer nu doar ca trebuie sa comunici, trebuie ca ei sa inteleaga si sa plece de acolo cu un bagaj de cunostinte. Cum poti face o sala de 10 oameni sa fie atenti si interesati de ce spui tu timp de 3 zile?
Nu sunt trainer, nu stiu daca voi fi vreodata, dar la cateva zile dupa finalizarea training-ului inca ma gandeam la discutiile avute. In mod evident, ca trainer, comunicarea este cea mai importanta, dar la fel de importanta este si comunicarea nonverbala.
Am invatat ca orice actiune este intentionata si exista un motiv logic in spatele ei. Sunt anumite tehnici care sunt folosite pentru a pastra o atmosfera lejera, prietenoasa, dar profesionista, toate acestea se pot face fara sa spui un cuvant.
Am invatat diferite moduri de invatare pe care le au adultii si cum poti tu, ca trainer, sa livrezi informatia participantilor, asigurandu-te ca toti au inteles, oferind informatia pe intelesul lor, tinand cont de comporamentul lor. Pentru a intelege mai bine cum invata alte persoane dar si cum invatam noi, am completat cateva teste de personalitate ce ne-au ajutat sa ne intelegem mai bine comportamentele altor persoane cat si pe ale noastre.
Training-urile sunt facute pentru a invata si pentru a evolua, dar mai au un aspect foarte important, si anume legaturile care se creaza intre oameni. Se poate intampla ca intr-o sala sa fie oameni din companii diferite sau din aceeasi companie. In ambele cazuri, la final, oamenii spun ca apreciaza si se bucura de legaturile create. Daca esti la un training cu colegii tai, este momentul oportun sa va cunoasteti mai bine si sa invatati sa lucrati impreuna. In cazul in care sunt oameni din diferite companii, care nu se cunosc, oamenii isi impartasesc cunostintele si experientele din domeniile lor, se creaza discutii, se leaga prietenii.
Training-urile sunt necesare daca iti doresti sa evoluezi, sa te perfectionezi, sa inveti lucruri noi. Nu sunt doar niste cursuri, sunt experiente si iti garantez ca, la finalul unui training, o sa pleci de acolo cu multe lucruri invatate, cu legaturi create si cu o dorinta de imbunatatire mai mare.