Florin Glinta –
Ne place sau nu, business-urile se schimba, chiar si cel in care esti tu, sau tu… sau tu care ai o mega experienta si vedeai compania ta ca super stabila; chiar si jobul tau se schimba, tu care il vedeai ca fiind acelasi ce iti permite sa iti valorifici optim experienta, si sa-ti construiesti echilibrul tau intre munca – viata personala, asa cum iti placea!
Si te trezesti ca brusc, sau… mai lent, dar neanticipat de tine, chestiunile in jurul tau evolueaza, tehnologia parca nu mai este de pe planeta asta, regulile jocului nu mai sunt ca la inceput, oamenii s-au tot perindat in jurul tau ori parca… nu mai sunt cei pe care i-ai cunoscut candva.
Da, lumea se schimba, evolueaza, iar adaptarea la schimbari nu mai e o trasatura „nice to have”, ci devine o competenta tot mai ceruta in Centrele de Dezvoltare pe care le avem la Sfera Business, sau un subiect de curs tot mai cautat.
Iar explicatiile rationale nu sunt suficiente pentru a te asigura ca „o sa fie bine” si pierzi timp cramponandu-te in negare, pentru ca vezi prin lentilele fricilor tale, sau a obiceiurilor de a avea lucrurile predictibile, cuminti: fac a, b ,c … rezulta x, y, z! Nu mai e asa!
Vestea proasta e ca teama si negarea nu te protejeaza, mai mult te incurca. Credintele tale… acele mici bucati de gand pe care le considerai ADEVARATE fara sa mai stii de ele, acum sunt piedici la picioarele tale si ochelari care nu lasa sa se vada prilejurile de evolutie, de nou, de invatare, de realizari pe care altfel nu le-ai fi putut avea.
„E prea tarziu sa mai invat o limba straina”. „E prea greu sa inteleg aplicatia cea noua”. „Nu am timp destul in noua formula de job”. „Nu am destula energie sa ma adaptez la noile activitati”. „Nu sunt la fel de bun ca…”. „Nu sunt la fel de experimentat ca…”… si lista pare fara sfarsit. Mantre aparent uitate de creierul constient, care se deruleaza automat, in minte, si ne blocheaza, ne iau energia, ne paralizeaza initiativa, ne fac neputinciosi in fata schimbarilor… care se intampla fara sa tina cont de ele!
Pentru ca ai minte destula, ai putea gasi solutii, ai putea sa generezi optiuni pentru tine, insa nu mai vrei, stai ca un boxeur in garda intr-o zona de siguranta care iti ofera … nici macar acea siguranta, intr-o lume in schimbare.
Vestea buna e ca poti recapata controlul asupra credintelor tale, si le poti inlocui pe cele care nu te mai ajuta… cu altele mai functionale, mai aducatoare de orizont si energie: nu stiu inca sa lucrez in SAP, dar pot invata!… sunt capabil sa compensez lipsa de experienta cu efort! … cum sa fac sa imi gasesc timp pentru a-mi perfectiona limba germana?… POT sa ma adaptez!
Desigur ca nu este simplu, nu merge repede, nu este magic (desi, uneori sa intelegi mecanismele din mintea ta am vazut ca provoaca adevarate mici revelatii cu putere mare de schimbare). Sau, ca sa le reformulam pozitiv: e un proces complex si provocator, are nevoie de ceva timp pana devine noua ta normalitate, si foarte probabil, la inceput, ai nevoie de cineva care sa iti indrume pasii. Si magia poate avea loc daca o numesti, mai pamantean, crearea unui mindset de succes si a unor noi obiceiuri.
In cursurile noastre de mindset si change management scormonim dupa credinte, sapam dupa ele prin metafore si joc, pentru ca nu e usor sa pui mana pe ele, oferim alternative de gandire si pasi de actiune, deschidem usi prin care apoi e nevoie sa-ti continui calatoria, cu perseverenta si consistenta!
Sunt cunostinte transferabile intre business si viata personala. Cat de mult iti iei din ele? Depinde si asta de o alta credinta a ta despre dezvoltare: tu cat de mult crezi in invatare?
Cand ai invatat ceva concret ultima data, si ai aplicat, si a produs rezultate?