– Ioana Hincu
„Cum deosebim un lider eficient de unul mai putin eficient?” „Care sunt top 3 calitati ale unui lider bun?” „Cat este innascut si cat este educat in leadership?”
Sunt doar cateva dintre intrebarile adresate in cadrul Online Leadership Forum, eveniment organizat de Sfera Business si prilejuit de lansarea Online Leadership Academy, un program de dezvoltare profesionala adresat managerilor de linie din companii.
La intrebarea „Cat este innascut si cat este educat in leadership?”, Dragos Iliescu, profesor universitar in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti, unde conduce si scoala doctorala, ne-a vorbit cu multa pasiune despre unul dintre subiectele noastre preferate: Leadership-ul.
„Cateva caracteristici individuale universale pentru leadershipul eficient:
- De departe, cea mai importanta, este abilitatea cognitiva generala (inteligenta – IQ);
- Apoi componente de personalitate : dominanta, dinamism, emotionalitate pozitiva;
- Ceva pusee de self-esteem;
- Una dintre componentele dark triade: narcisisimul ▶ majoritatea liderilor buni au o componenta narcisista.”
„TOATE au o baza genetica teribila sau se formeaza in copilaria timpurie, pana in adolescenta tarzie ▶ e deja tarziu, cand intalnesti in business persoana respectiva, sa incerci o interventie pe aceste componente (70-80% e deja dat, si e greu sa te dezbati de ele). E relativ facil sa faci dintr-un lider bun un lider excelent; dintr-un lider mediocru – un lider bun, dintr-un lider usor ineficient, unul mediocru. Dar pe aceste componente nu poti sa faci mai mult de un shift mic, nu unul radical.”
„Dincolo de astea, o serie de comportamente contextualizate sunt importante in eficienta leadershipului. Ele sunt reactii la stimuli care-s trecute prin prisma caracteristicilor innascute. Se invata mai usor, au o componenta de deprindere.”
Exemple:
- Utilizarea umorului, public speaking, comunicarea propriilor valori;
- Pana si carisma e intr-o oarecare masura invatabila sau mimabila;
- Ascultare activa, coaching relationship etc.
„Creativitatea e o capacitate eminamente cognitiva, greu educabila dupa 25-30 de ani. Deci e greu sa incerci sa dezvolti capacitati cognitive, creativitate (cu o corelatie relativ redusa cu IQ), si integrity – partea de valori de integritate.”
„Deci… good news este cand afli ca o caracteristica e educabila; presupune hard work, dar se poate forma prin efort si investitie de timp si resurse.
More good news: leadership si management sunt confundate, dar nu sunt separabile.”
Deci rezumat: „In leadership, o componenta nativa e educabila prin acele comportamente manageriale. In schimb caracteristicile individuale ce moduleaza reactia la context si acele comportamente, astea sunt mai putin educabile.”
„Asadar, in talent management, e mult focus pus pe dezvoltarea de talente, insa acele componente ce nu pot fi dezvoltate, trebuie selectate (aduse in organizatie prin recrutare si selectie).”
Intrebarea unui participant: Ce alegi intre innascut si experienta?
„Depinde ce predictie faci, pe ce pui accent. Faci predictie pentru acum, imediat, sau pentru urmatorii cativa ani? Pentru timp mai mare, as paria intotdeauna pe cel cu capacitati mai mari.
Experienta mai mare nu e predictiva pentru performanta in timp, ci pentru performanta imediata! IQ mare ajuta sa inveti repede […]
Depinde de complexitatea tehnica, procedurala a jobului. De cate cunostinte specifice ai nevoie in acel job. Intr-un job de neurochirurg, experienta e mai importanta. Dar in pozitiile manageriale, nivelul de complexitate nu este atat de inalt, in zona de middle-management. La top e altceva.”
Acestea au fost doar cateva idei de la Dragos in cadrul Online Leadership Forum, idei la care este greu sa nu ramai cu gandul. Dragos vorbeste cu atata pasiune despre leadership, incat nu iti dai seama cand trece timpul. Ramai fascinat si captivat de ceea ce spune si te face sa iti doresti sa afli mai multe.
Asa isi propune sa fie si Academia de Leadership – un program care aduce concepte care asigura ca participantii sa afle si sa isi dezvolte abilitati esentiale de leadership pentru dezvoltarea lor profesionala. Pentru mai multe detalii, accesati linkul urmator: