In cei peste 12 ani de experienta in marketing, vanzari si strategie, Pablo Ferreirós Bennett a pus mereu accentul pe puterea detaliilor pentru ca, spune el, acestea reusesc sa faca intotdeauna diferenta intre bine si excelent. Dupa sesiuni de training livrate in peste 30 de tari din intreaga lume, Pablo intra in echipa Sfera Business in cadrul careia va sustine seminarii de Neuromarketing, Public Speaking, Personal Branding.
Cu Pablo Ferreirós Bennett in sfera noastra de discutii
1. Crezi cu tarie ca atitudinea este secretul succesului. Ce te-a inspirat si ce te-a ajutat sa ajungi unde esti acum: un nume de referinta in sfera marketing-ului, vanzarilor si strategiei?
Atitudinea este cu certitudine elementul cheie care diferentiaza profesionistii si conducatorii executivi – chiar si in viata noastra de zi cu zi, atitudinea ne diferentiaza de ceilalti. In prezent, cresterea numarului de tari in curs de dezvoltare, in care costurile fortei de munca sunt extrem de competitive, inseamna ca orice poate fi copiat – sisteme logistice, sisteme de calcul, preturi, procese industriale, etc. Cu toate acestea, singurele lucruri dintr-o organizatie care nu pot fi copiate sunt angajatii sai si, mai important, atitudinile lor. Lumea nu este condusa de inteligenta, ci de atitudini. Intotdeauna spun ca o companie te angajeaza pentru abilitatile tale, dar te pastreaza datorita atitudinii tale.
Daca ma intrebati despre caracteristicile colegilor mei sau despre calificarile lor, sincer nu as putea spune ce diploma universitara sau diploma de master detin. Ceea ce ma face sa simt ca vreau sa lucrez cu cineva pe un proiect este atitudinea persoanei in anumite situatii – dorinta de a face efortul suplimentar pentru a finaliza un proiect sau nivelul de angajare in timpul etapelor critice ale proiectului. Eu aleg oamenii cu care lucrez mai mult in functie de atitudinea lor decat de formarea pe care o au.
Cred cu tarie ca atitudinea, angajamentul si atentia deosebita pentru detalii fac diferenta, iar acestea sunt cele trei reguli de aur pe care le am. Diferenta dintre bine si excelent se afla in detalii.
2. Digitalizarea comunicarii este intr-o continua ascensiune. Care este cea mai mare provocare pentru tine in acest context?
Cred ca transformarea digitala este deja un fapt si nu ne mai este frica de schimbare – poate ca viteza cu care se produce aceasta schimbare este mai inspaimantatoare. Ne-am mutat de la vorbit despre tehnologiile digitale in a nu fi constienti de dependenta digitala si decalajul analogic/digital pe care il creeaza. Aceasta transformare este un tren de mare viteza, iar companiile care nu se afla deja in tren sau care vor pierde trenul, vor plati un pret greu.
Exista doua provocari majore in aceasta era noua. Prima implica intelegerea noastra ca nimic nu va mai fi la fel – totul se schimba si va continua sa se schimbe cu o viteza extraordinara. Acesta este doar inceputul unei transformari digitale profunde care va ramane prezenta, iar regulile jocului de afaceri, marketing-ului si vanzarilor se vor schimba constant. A doua provocare consta in intelegerea faptului ca aceasta transformare digitala trebuie sa fie un proces de sus in jos. Directorii de companii si actionarii in special, ar trebui sa fie constienti de aceasta schimbare si de rapiditatea cu care se petrece si ar trebui sa se asigure ca se creeaza o cultura digitala care sa treaca prin toate nivelurile organizatiei de sus in jos. Nu este vorba de postarea pe retelele sociale sau de existenta unui manager al comunitatii profesionale – suntem martorii unei schimbari majore in istorie, iar schimbarea implica intotdeauna rezistenta.
3. Unul dintre seminariile pe care le vei sustine la Sfera Business este “Personal Branding”. Cum ti-ai defini brand-ul personal?
In acest moment, branding-ul personal a devenit extrem de important datorita aparitiei retelelor sociale si a modului in care companiile si-au schimbat mentalitatea. In trecut, o persoana lucra sub o companie umbrela. In prezent, o persoana care lucreaza pentru o companie poate sa aiba marca personala si chiar sa aiba mai multi adepti si o mai mare influenta asupra social media decat compania pentru care lucreaza.
Cred ca un brand personal este pur si simplu o reflectare a valorilor, atitudinii noastre si a ceea ce proiectam in viata personala si profesionala. Este dificila separarea trasaturilor personale de trasaturile profesionale, deoarece foarte des ele sunt identice. Acestea fiind spuse, incerc sa ma asigur ca tot ceea ce fac eu imi poarta amprenta personala, atat in viata mea personala, cat si in munca mea. Acord o atentie speciala detaliilor – uneori, prea mult! Ma consider o persoana loiala, cinstita, muncitoare, mereu implicata, care are o viziune strategica si iubeste provocarile.
4. De ce ai ales sa faci parte din echipa Sfera Business?
L-am intalnit pe Catalin anul trecut in luna martie, la un eveniment din Bucuresti, unde am fost amandoi speakeri si am facut click imediat! Uneori intalnesti o persoana si ai nevoie de doar 30 de secunde pentru a sti ca doresti sa lucrezi cu el sau cu ea. Dupa eveniment, am vorbit si am realizat ca avem multe in comun si ca impartasim aceeasi filosofie, valori si opinii despre afaceri si despre aceasta lume interesanta a consultantei si a formarii.
Catalin mi-a explicat valorile Sfera Business si mi-a spus totul despre echipa. Nu mi-a luat mult timp sa-mi dau seama ca vreau sa fac parte din ea – o echipa transversala de profesionisti de top, cu experienta majora completata de cea mai buna atitudine. Sunt incantat sa fiu asociat cu o astfel de echipa de oameni si ma simt mandru ca fac parte din aceasta organizatie si sunt sigur ca vom lucra impreuna la proiecte extraordinare.