In cei peste 20 de ani de experienta axata pe roluri operationale si strategice, atat in România cat si in strainatate, Gratiela Popescu a mizat mereu pe dobandirea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala intrucat, spune ea, momentele petrecute in familie sunt esentiale pentru a reusi sa-ti construiesti o cariera de succes.
Acum, Gratiela isi doreste sa contribuie la formarea noii generatii de lideri tineri si intra in echipa Sfera Business cu incredere si entuziam. Leadership, Psihologia leadership-ului, Managing through different cultures, Finance for non-finance sunt seminariile pe parcursul carora Gratiela Popescu le va oferi participantilor know-how-ul valoros de care dispune, pe care-l va completa cu multe exemple clare si lectii profesionale importante.
Cu GRATIELA POPESCU, in sfera noastra de discutii
-
In peste 20 de ani de activitate ai ocupat pozitii de conducere importante atat in tara, cat si in strainatate. Care sunt etapele cele mai semnificative la care se rezuma background-ul tau profesional?
As mentiona cateva momente critice, toate legate de schimbarea semnificativa a jobului, care s-au dovedit ulterior a fi si mari oportunitati:
Primul moment a fost cand am acceptat ca dintr-un rol comercial sa trec pozitie de CFO, unde am avut oportunitatea de a ma dezvota in acelasi timp cu compania.
Al doilea moment a fost cand am acceptat un rol regional, responsabilitatile mele au fost extinse peste 20+ de tari. Experienta a fost extraordinara, am ajuns sa am responsabilitatea unui PnL de 2bn USD. In capacitatea mea de Director Financiar am fost implicata in crisis management (Ukraina, Grecia), proiecte de expansiune si restructurare, in tari extrem de mature de genul Olanda, Elvetia, Belgia, pana la tari care abia incep sa se dezvolte – CIS.
Ultima decizie critica e cea de acum, cand am acceptat din nou o schimbare fundamentala de cariera, iesind din financiar si mergand in zona de general management. Alta experienta extraordinara.
In toate aceste momente, cred ca au fost foarte importante cateva elemente:
- Un lider care sa ma sustina, sa creada in mine si sa imi ofere aceste oportunitati;
- Curajul de a imbratisa schimbarea fundamentala a jobului;
- Suportul familiei.
-
Psihologia leadership-ului actual – care sunt pilonii pe care se bazeaza si care sunt amenintarile actuale?
Descopar ca e important ca un leader sa fie autentic, nu e musai sa respecte un tipar, dar cu siguranta trebuie sa inteleaga de ce ar avea followeri. Daca nu reusesti sa definesti brandul tau ca leader, atributele de leader pentru care cineva isi va aduce aminte de tine peste 20-30 de ani, atunci trebuie sa te mai gandesti.
Amenintarile vin din sfera jocurilor politice, unde unii lideri autentici, foarte valorosi, nu se incadreaza musai in anume culturi corporatiste si atunci se produce separarea. Cred ca e pacat pentru organizatii, dar cred ca e o oportunitate pentru indivizi sa caute alte oportunitati in care se vor incadra mult mai bine.
-
Care a fost cea mai mare provocare resimtita in pozitia de leader in medii culturale diferite? Ce ai invatat din aceasta experienta?
Desfasurarea activitatii in medii culturale diferite poate duce la un consum de energie enorm daca nu reusesti sa gestionezi situatia corect! Trebuie sa inveti sa asculti mult mai bine, sa nu judeci la prima vedere, sa fii deschis la interpretari diferite, sa depui eforturi de a intelege contextul din care vine partenerul de discutii si sa te adaptezi continuu. Intelegi mai bine o cultura si istoria ei in momentul in care traiesti in acea tara. E o experienta unica.
-
Ai fost implicata in proiecte in Marea Britanie si in Cehia in care ai sprijinit femeile de afaceri aflate la inceput de drum. Care a fost cea mai importanta lectie pe care ai transmis-o in cadrul sesiunilor de mentorat?
Poate suna putin egoist, dar mie mi se pare foarte important pentru o femeie sa defineasca de la inceput care sunt lucrurile care o fac fericita in balanta personala/profesionala, sa aleaga 3 prioritati si sa le urmeze cu perseverenta. E destul de usor sa pici in capcanele preconceptiilor culturale, dar cheia succesului e sa iti castigi echilibrul care te face fericita.
-
Echilibrul intre viata personala si cea profesionala nu este usor de atins. Cum ai reusit sa-l obtii si cat de mult te-a ajutat sa-ti indeplinesti obiectivele profesionale?
Trebuie sa testezi de-a lungul timpului ce merge si ce nu merge… Pentru mine au fost importante suportul familiei si delimitarea clara a vietii personale de cea profesionala. Momentele petrecute in familie sunt de calitate, iar asta duce la o viata personala echilibrata.
-
Care este cea mai mare realizare profesionala de pana acum?
Imi e greu sa vorbesc de o anume realizare, sunt foarte multe de mentionat, dar cred ca cea mai mare realizare e chiar dezvoltarea mea personala si profesionala de care sunt foarte mandra.
-
Ce se ascunde in spatele liderului Gratiela Popescu?
Hm… nu cred ca se ascunde nimic. Sunt o persoana pe modelul “what you see is what you get“… Sunt o persoana pozitiva, vesela, echilibrata, loiala, o persoana careia ii place sa discute deschis chestiunile dificile.
-
De ce ai ales sa faci parte din echipa Sfera Business?
Personal, am avut oportunitatea sa ma dezvolt destul de mult pe timpul carierei si simt nevoia sa ajut alti leaderi tineri sa nu faca greselile pe care le-am facut… macar sa testeze altele. Imi face foarte mare placere sa vad cu cata pasiune isi desfasoara activitatea Catalin, ne cunoastem de mult timp si stiu cat este de important pentru el sa puna suflet in ceea ce face si sa mentina un standard foarte ridicat. Rezoneaza cu mine combinatia aceasta.
Bine ai venit in echipa Sfera Business, Gratiela Popescu!