– Ioana Hincu
Florin Glinta este Psiholog, Senior Trainer, Consultant si Partener in Sfera Business. Din 2012, a inceput sa livreze programe de training, in care imbina rezultatele unor studii empirice relevante, facute in organizatii reale, cu propriile masuratori sau instrumente construite pentru a le facilita participantilor o mai buna intelegere a calitatilor de care dispun precum si a pasilor concreti pe care ii pot face pentru a se dezvolta.
Florin a livrat programe de dezvoltare complexe in arii precum managementul stresului, comunicare manageriala si dezvoltarea echipelor, rolurile manageriale, feedback si coaching s.a.m.d.
In cadrul Online Leadership Forum, eveniment organizat de Sfera Business, Florin Glinta ne-a vorbit despre cel mai bun stil de leadership, asa cum este vazut prin ochii unui expert in psihologie organizationala.
„Cand zici cel mai bun stil de leadership, este important sa te gandesti la criterii. Cel mai bun stil pentru ce anume, pentru cine, in legatura cu ce? Dintre multiplele criterii pe care le putem folosi pentru a determina cel mai bun stil, noi am ales, si in programul pe care il rulam – Online Leadership Academy, si din crezul pe care il avem la Sfera Business, unul oarecum mai soft, pentru ca vine din zona emotionala. Punand concluzia inainte, noi spunem ca cel mai bun stil de leadership este acel stil de conducere care este capabil sa duca oamenii si sa-i mentina intr-o stare emotionala care sa le permita sa faca performanta superioara, intr-o stare de bine, de well-being, care sa le tina mintea la a performa si nu la altceva.”
„Noi vedem organizatia ca un camp in care <se bat> doua forte mari – la nivelul fiecarui om din organizatie, sunt doua forte care apasa pe noi si care isi disputa suprematia. In functie de cine invinge conjunctural, contextual, simtim doua emotii la capete foarte diferite.”
„Amintim despre un model care vine din zona de cercetare si de explicare a stresului ocupational. Ce este important sa stim este ca orice om si in orice imprejurare, la orice loc de munca, va simti doua chestiuni: o data ca asupra lui se exercita niste cerinte – asta inseamna ca are de rezolvat niste taskuri care sunt mai usoare sau mai complicate, niste asteptari ale managerilor sai, are de raspuns la niste standarde de performanta si de relationare cu colegii. Toate acestea sunt grupate in ceea ce noi numim cerinte si au potentialul de a ne pune sub stres, daca devin prea intense. Si aici ne punem intrebarea: mai intense decat ce? Mai intense decat cealalta forta pe care noi o numim resurse. Acesta este modelul stresului: daca ai un pic de presiune este ok, atata vreme cat ai resurse sa-i faci fata si-ti raspunzi tu pozitiv la intrebarea: pot sa-i fac fata? E ca la sport, te mobilieaza, te ajuta sa fii mai bun, sa performezi mai bine.”
„La resurse intra o multime de caracteristici. Sa ne concentram pe cele care sunt conjuncturale: cerinte sau caracteristici care fac parte din job (cat control ai asupra jobului, daca poti sa decizi anumite chestiuni legate de cum iti faci jobul, daca poti sa iti alegi timpul de lucru, ritmul de lucru, procedura, cum faci, cata autonomie de decizie ai s.a.m.d.).”
„Se vorbea mai devreme despre congruenta de valori – este o resursa esentiala pentru orice om care face fata unor cerinte – cat feedback primim de la managerii nostri, cat sprijin primim. De ce este important si aduc stilul de leadership in aceasta discutie? Pentru ca noi, cei care suntem manageri, lideri, influenceri pentru oamenii nostri, avem posibilitatea sa inclinam aceasta balanta. Daca se intampla ca cerintele sa fie mult mai mari decat resursele, este cazul sa stim ca oricine si in orice imprejurare va simti nu doar neplacere, daca treaba asta devine cronicizata pe termen lung, va simti acel burnout – suntem epuizati, obositi, cinici, nu ne mai place de organizatie, nu mai credem in ce ne spun managerii nostri si ajungem poate chiar la depersonalizare. Tot noi, ca manageri, si in functie de stilul nostru de management, avem posibilitatea sa inversam aceasta balanta, sa facem asa incat resursele sa fie si mai mari. Dar atentie, sa nu scadem foarte mult cerintele – este una dintre capcanele curente in management. Ecuatia castigatoare este aceea in care dai semnificativ mai multe resurse decat cerinte, in conditiile in care si pe acestea din urma le tii la un nivel ridicat. Construiesti emotia aceasta pe care noi o numim engagement si care, masurat, inseamna ca tu ca persoana simti niste emotii care iti dau foarte multa energie la locul de munca, simti ca esti foarte dedicat, gasesti un sens in ceea ce faci, nici nu iti dai seama cand trece timpul atunci cand iti faci treaba. Aceasta este o stare buna care duce la performanta organizationala.”
Florin si-a incheiat prezentarea cu o <reteta>, cateva elemente ce reprezinta esenta leadership-ul <bun>!
- Inteligenta si expertiza tehnica: sa conduci inseamna sa gestionezi informatie si sa iei decizii in conditii de complexitate specifica.
- Adaptare la nivelul de competenta al subordonatului: instrumentele potrivite pentru un <boboc> pot fi frustrante pentru un <expert>.
- Flexibilitatea stilului de comunicare: mesajele trimise din tiparul tau de relationare nu sunt eficiente pentru altii, din alte tipare.
- Sa construiesti un mediu de motivatie optima: un demers personalizat si continuu, facut cu consideratie individuala.
- O aroma de transformational nu poate sa lipseasca!
Ne bucura ca Florin face parte din echipa Sfera Business si ii multumim pentru participarea la Online Leadership Forum, eveniment prilejuit de lansarea Online Leadership Academy, program la care acesta a lucrat in ultima perioada si care aduce concepte utile si practice, pentru ca participantii sa afle si sa isi dezvolte abilitati esentiale de leadership. Pentru mai multe detalii, accesati linkul urmator: