– Ioana Hincu
Oana Ciornei, Managing Partner la Amrop Romania si Membru al Amrop Global Board, ne-a vorbit in cadrul Online Leadership Forum, eveniment prilejuit de lansarea Online Leadership Academy, despre unul dintre subiectele noastre preferate, leadership, din punctul de vedere al unui expert in executive search.
Oana crede ca „Talentul nu poate exista in vacuum si puterea unei organizatii sta in echipe. Leaderii cu adevarat exceptionali lasa o mostenire si schimba cultura unei organizatii, pentru ca stiu foarte bine ca, la sfarsitul zilei, intr-adevar, pariezi pe oameni, nu pe strategii.”
In cariera ei de aproape 14 ani in executive search, Oana a intalnit multi lideri si persoane care erau asteptate sa devina lideri – Amrop are chiar sloganul „Leaders for what’s next”.
Intrebare: „De ce au nevoie acei lideri pentru a deveni buni si eficienti in vremurile care urmeaza?”
Raspunsul Oanei: „O trasatura comuna a liderilor buni si eficienti este aceea ca NICIODATA NU S-AU OPRIT DIN INVATAT. […] In recrutare, pentru o pozitie de upper management, focusul a fost aproape de fiecare data pe liderii care livreaza rezultate. E un lucru important, e felul dupa care ei sunt masurati, felul dupa care sunt masurate organizatiile la randul lor. In ultimii ani insa, a fost facut un shift de la livrare de rezultate la livrare de rezultate sustenabile, pe termen lung, si de la liderii de tip superman la liderii care reusesc sa creeze echipe performante. […] Am invatat de la candidatii nostri ca energia, motivatia si mandria profesionala a acestora vine din faptul ca pot lasa o mostenire in organizatia in care lucreaza, in echipa din care fac parte sau in industria in care opereaza.”
„In urma studiilor facute de Amrop, am gasit cateva caracteristici in diferite contexte, ca urmare avem o ’harta’ dupa care ne ghidam – profilul unui lider bun si eficient:
- Agilitatea mentala: aptitudinile intelectuale si confortul cu care o persoana poate sa despice o problema complicata in 4, sa o analizeze, sa faca conexiuni, dupa care sa explice lucrurile intr-o maniera simpla, pe intelesul oricui – asta spune foarte multe despre candidat.
- Valorile: o data ce iti cunosti valorile, poti lua decizii mai usor. […] Vorbind despre asta ne ajuta sa intelegem daca un candidat ar putea sta intr-o organizatie pe termen lung sau nu.
- Auto-cunoasterea: doar cand incepi sa stii ce nu stii, atunci realizezi cat de putine stii cu adevarat.
- Motivatia corecta: motivatia de a invata, de a creste, de a invata alti oameni, de a te dezvolta in rolul respectiv, determinarea. Pentru pozitiile de top management, sa ai motivatia corecta este critic!
- Portabilitatea si integrarea:
– Portabilitatea de cunostinte – de exemplu, foarte usor putem vedea ca multe provocari pe care le regaseam intr-o anumita industrie in urma cu cativa ani le regasim acum intr-o alta industrie.
– Foarte important cand te gandesti la un career transition – anumite tranzitii sunt usor de facut, altele necesita timp si un efort de invatare sustinut.
– Portabilitate inseamna ca, atunci cand recrutam pentru o anumita industrie, nu ne uitam strict la industria in care recrutam, ci ne uitam si la alte industrii din care ar putea veni talentul – aici intervine portabilitatea de industrie.
– La fel, poate aparea portabilitate de produse, de servicii, culturale sau chiar in felul in care se face managementul echipelor si felul in care sunt organizate ierarhiile intr-o organizatie. Un factor constant pe care l-am vazut in ultimele search-uri pe care le-am facut – organizatiile isi doresc sa se transforme, au pe agenda transformarea digitala. […] Cred ca tehnologia ne-a invatat sa nu mai asteptam ca lucrurile sa fie perfecte! Organizatiile trebuie sa fie mult mai tolerante la greseli si trebuie sa accepte ca lucrurile se pot face de 10 ori mai repede, dar in etape si ca se poate sa existe un procent de esec sau de eroare.
- Cultura de incredere: cel mai costisitor intr-o organizatie este lipsa de incredere. Increderea e foarte importanta, o cultura bazata pe incredere este critica!
- Colaborare si co-creere: orice lider de top care reuseste sa colaboreze si in intern, dar si in extern, sa isi creeze niste parteneri strategici cu care sa isi transforme organizatia, sa co-creeze, am vazut ca adauga rezultate in P&L-ul companiei.”
Intrebare: „Cum crezi ca perioada prin care trecem afecteaza modul in care companiile se uita la oameni?”
Raspunsul Oanei: „Exista acum o preocupare mai mare pentru oameni decat au avut-o inainte. Ar trebui sa faca parte din noua normalitate. Ar trebui sa existe discutii mult mai sincere, un dialog cu superiorul direct, astfel incat sa le intelegem problemele, ingrijorarile, sa nu le fie teama ca raman fara loc de munca.”
Intrebare: „Vorbind de career transition – ce se va intampla din punctul de vedere al companiilor si ce se va intampla din punctul de vedere al angajatilor dupa aceasta perioada?”
Raspunsul Oanei: „Partea de tehnologie trebuie sa devina norma. Trebuie sa intelegem cum functioneaza un limbaj de programare – aici vad rolul companiilor in career transition. Organizatiile trebuie sa se uite la harta de capabilitati pe care vor sa o dezvolte. Unde nu pot dezvolta, cumpara. Companiile ar trebui sa isi ghideze angajatii in directia asta.
Legat de angajati, sfatul meu este sa nu mai asteptati un plan de dezvoltare de la angajator. Daca e sa va doriti sa faceti ceva, faceti-va planul vostru.[…] acum resurse sunt foarte multe – scoli de business, documentatie pe internet, forum-uri de discutii..este o oportunitate de invatare fantastica!”
Noua ne-a facut o deosebita placere sa o ascultam pe Oana Ciornei vorbindu-ne despre leadership…ne-a adus o alta perspectiva asupra subiectului, aceea a unui expert in executive search si ne-a captat atentia cu fiecare exemplu pe care ni l-a dat din experientele ei. Iar la final, ne-a dat si cateva sfaturi demne de urmat. Ne bucuram ca am avut-o ca invitat!
Va invitam sa cititi si despre Academia de Leadership – un program Sfera Business care aduce concepte utile si practice, pentru ca participantii sa afle si sa isi dezvolte abilitati esentiale de leadership. Pentru mai multe detalii, accesati linkul urmator: